FID چیست و چه کاربردی دارد را میتوان به عنوان یکی از سؤالات رایج مدیران وبسایتها و سئوکارهای تازهکار در لیست آموزشهای مربوط به بخش core web vitals قرار داد. اگر با مفهوم این بخش از سرچ کنسول آشنا باشید، احتمالاً میدانید که از اطلاعات موجود در آن میتوان برای بهینهسازی وبسایت و بهبود سرعت بارگذاری صفحات استفاده کرد. پس اگر شما هم قصد آشنایی با مفهوم FID در core web vitals را دارید؛ پیشنهاد میکنیم که تا پایان این بخش از جت سئو با ما همراه شوید و اطلاعات مفیدی در این باره کسب کنید.
First Input Delay یا FID چیست؟
در پاسخ به اینکه FID چیست ، باید بگوییم معیاری برای سنجش مدتزمان بین اولین تعامل کاربر با صفحه است. هر چه سرعت لود یک صفحه بیشتر باشد، مقدار fid کمتر خواهد بود. درواقع شاخص FID با اندازهگیری Load responsiveness و مدتزمان اجرای کدهای جاوا اسکریپت برای پاسخگویی به نیاز کاربر، تشخیص میدهد که در یک وبسایت تا چه اندازه به سطح کیفی تجربه کاربر اهمیت داده میشود و در تأمین نیاز مخاطب خود، عملکرد مطلوبی دارد.
مسلماً هر چه مقدار این شاخص در وبسایت شما بیشتر باشد، باید هرچه سریعتر برای بهینهسازی اقدام کرد تا مدتزمان لازم برای بارگذاری صفحات آن کاهش یابد. حالا شاید این سؤال برایتان پیش بیاید که نمره مناسب FID چقدر است یا چه عواملی بر افزایش مقدار آن تأثیر میگذارند؟ پیشنهاد میکنیم برای دانستن پاسخ آنها، از مطالعه ادامه این مطلب غافل نشوید!
عوامل تأثیرگذار در FID
در بخش قبل توضیح دادیم FID چیست و چگونه عملکرد وبسایت را مورد سنجش قرار میدهد، حال وقت آن است که عوامل تأثیرگذار بر مقدار این شاخص را هم بررسی کنیم تا در نهایت به این نتیجه برسیم که چطور میتوان وبسایت خود را متناسب با شرایط لازم بهینهسازی کرد.
- نوع فایل موجود در صفحه: برخی از فایلهای موجود در صفحات وبسایت (مانند فایلهای PDF) پیش از اینکه نمایش داده شوند، نیاز به پردازش اضافی توسط سرور دارند. ازاینرو سبب افزایش مدتزمان لودینگ صفحه میشوند
- کدهای css و جاوا اسکریپت: یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار در fid که سبب تغییر مدتزمان لازم برای لودینگ صفحات وبسایت میشود، حجم کدهای css و جاوا اسکریپت است. برای بهینهسازی آنها میتوانید کدهای بلااستفاده را حذف کنید، اجرای برخی از کدهای JS را به تأخیر بیندازید و کدهای css را بهینه کنید
- تأخیر شبکه و محدودیت پهنای باند: اگر مدتزمان ارسال درخواست توسط مرورگر و دریافت پاسخ از سرور افزایش یابد یا پهنای باند موجود در اختیار کاربر بهقدر کافی نباشد، سرعت اینترنت پایین خواهد آمد و به دنبال آن، مدتزمان لازم برای لودینگ وبسایت افزایش خواهد یافت
- حجم فونت و تصاویر: اگر فونت و تصاویر موجود در صفحه حجم زیادی داشته باشند، مدتزمان لازم برای بارگذاری آنها بیشتر میشود. برای مثال اگر بهجای فرمتهای GIF، JPG یا BMP از فرمت WEBP برای تصاویر استفاده کنید، حجم فایلهای مربوطه کمتر میشود
نمره مناسب FID چقدر است؟
به نظر شما بهترین امتیاز برای fid چیست و چه زمانی میتوان مقدار این شاخص را در حد مطلوب دانست؟ برای پاسخ به این پرسش باید بگوییم که بهترین وضعیت برای fid در حالت کمتر از ۱۰۰ میلیثانیه است، اگر بین ۱۰۰ الی ۳۰۰ میلیثانیه باشد، بهتر است نسبت به بهبود سرعت لودینگ صفحات خود اقدام کنید و اگر بیشتر از ۳۰۰ میلیثانیه باشد، باید هر چه سریعتر ایرادات فنی را برطرف کنید و سرعت بارگذاری وبسایت خود را بهبود ببخشید.
چگونه FID را اندازه گیری کنیم؟
برای اندازهگیری مقدار شاخص FID باید یک کاربر واقعی با وبسایت شما تعامل داشته باشد تا ابزارهای مربوطه بتوانند مدتزمانی را که طول میکشد کاربر با وبسایت تعامل داشته باشد، اندازهگیری کنند. برخی از رایجترین ابزارهای اندازهگیری FID به شرح زیر است:
- Search Console (Core Web Vitals report)
- chrome User Experience Report
- web-vitals JavaScript library
- PageSpeed Insights
چگونه تأخیر اولین ورودی داده سایت را بهبود دهیم
برای کاهش زمان لود تایم وبسایت و بهینهسازی سرعت بارگذاری صفحات، میتوان از روشهای زیر استفاده کرد:
- حذف فونتهایگوگل: در سایتهای فارسی، وجود قطع کدهای فونت گوگل کاربردی ندارد و پاک کردن آن به افزایش سرعت وبسایت کمک میکند
- فشردهسازی کدهای جاوا اسکریپت و css: بخش عمدهای از صفحات وبسایت را کدهای مذکور تشکیل دادهاند و با فشردهسازی، ایجاد تأخیر در اجرای موارد غیرضروری و حذف کدهای بلااستفاده میتوان تا حد قابلتوجهی مدتزمان لازم برای بارگذاری صفحات وبسایت را کاهش داد
- حذف اسلایدرها و افزونههای اضافی: از جمله سایر مواردی که تأثیر مستقیمی بر سرعت وبسایت میگذارد، وجود پلاگینهای غیرضروری و اسلایدرهایی با حجم بالا یا ساخته شده با افزونههایی نظیر اسلایدر روولوشن هستند. با هرسکردن این موارد میتوان سرعت لودینگ وبسایت را بهبود بخشید
- استفاده از cdn: با بهرهگیری از cdn میتوان این امکان را فراهم کرد که کاربر هنگام اتصال به وبسایت شما از نزدیکترین سرور اطلاعات لازم را دریافت کند و سرعت لودینگ سایت افزایش یابد
- قابلیت کش مرورگر: مرورگرها اطلاعات زیادی (مانند فایلهای CSS و کدهای جاوا اسکریپت، تصاویر و...) را در خود ذخیره میکنند؛ اگر این قابلیت را فعال کنید، دیگر با هر دفعه ورود کاربر به وبسایت نیاز به بارگذاری مجدد برخی فایلها نخواهد بود
- کاهش حجم تصاویر: استفاده از تصویر با سایر مناسب و حجم بهینه تأثیر بسزایی بر سرعت سایت خواهد گذاشت
- فعالسازی قابلیت لیزی لود: با استفاده از قابلیت LAZY LOAD، اِلمانهای موجود در صفحه به ترتیب اولویت و برحسب نیاز کاربر لود میشوند. همین مسئله سبب کاهش مدتزمان لازم برای لودینگ صفحات وبسایت میشود
نکته های مهم در مورد FID
حالا که با روشهای بهینهسازی FID آشنا شدید و متوجه شدید که چطور میتوان سرعت وبسایت را افزایش داد، بیایید مروری بر مهمترین نکات مربوط به این شاخص داشته باشیم و اطلاعات بیشتری در این باره به دست آوریم.
نحوه عملکرد مرورگر ها و ارتباط آن با FID
عملکرد مرورگرها و ارتباط آن با شاخص FID به این صورت است که وقتی کاربر قصد داشته باشد مثلا روی یک المان در صفحه وبسایت شما کلیک کند؛ مرورگر باید بتواند پاسخ او را در سریعترین زمان ممکن بدهد. هر چه مدتزمان لازم برای پاسخگویی به کاربر بیشتر شود، مقدار شاخص FID افزایش مییابد و باید سرعت سایت را بهینهسازی کنید.
اگر به کدهایی برخورد میکنید که نمیتوانید تغییرشان دهید نا امید نشوید
همانطور که گفتیم، یکی از روشهای لازم برای بهینهسازی سرعت وبسایت این است که کدهای جاوا اسکریپت و فایلهای CSS را فشردهسازی و موارد غیرضروری را حذف کنید. بااینحال اگر نتوانستید در ساختار برخی کدها تغییر چندانی ایجاد کنید، بهتر است از روشهای دیگری که در قسمتهای قبل توضیح دادیم، برای افزایش سرعت وبسایت خود کمک بگیرید.
تأثیرات جاوا اسکریپت در FID
زمانی که در صفحه وبسایت شما کدهای جاوا اسکریپت اجرا میشوند، ممکن است مدتزمان انتظار برای برقراری تعامل کاربر افزایش یابد؛ بنابراین یکی از روشهای بهبود سرعت وبسایت این است که کدهای مذکور را فشردهسازی کنید یا در فرایند اجرای برخی از آنها تأخیر بیندازید.
ویژگی های Defer و Async
همانطور که در قسمت قبل توضیح دادیم، ایجاد تأخیر در بارگذاری کدهای جاوا اسکریپت سبب بهبود سرعت سایت میشود. این کار با کدهای Defer و Async فایل انجام است. در واقع ویژگی Defer به مرورگر اعلام میکند که کدهای جاوا اسکریپت باید پس از بارگذاری صفحه و قبل از بارگذاری کامل محتوا اجرا شود.
همچنین با استفاده از ویژگی Async هم کدهای جاوا اسکریپت بدون توقف برای اجرای بقیه محتوای صفحه بارگذاری و اجرا خواهند شد. درنتیجه به کمک ویژگیهای Defer و Async میتوان مقدار شاخص FID را بهبود بخشید.
نمره FID برای همه بازدیدکنندگان سایت یکسان نیست
دررابطهبا علت اینکه چرا نمره FID برای بازدیدکنندگان سایت یکسان نیست؟ باید بگوییم که شاخص مذکور از عوامل مختلفی مانند سرعت اتصال اینترنت، شدت ترافیک شبکه و مشکلات مربوط به آن، نوع محتوا و کدهای جاوا اسکریپت موجود در صفحه، مشخصات فنی دستگاهی که کاربر از آن استفاده میکند یا نوع مرورگری که انتخاب کرده است و... تأثیر میپذیرد.
به همین دلیل مقدار آن برای همه بازدیدکنندگان سایت به یک اندازه نخواهد بود؛ بااینوجود آنچه اهمیت دارد، این است که شما باید هر چند وقت یکبار وضعیت سرعت سایت و مقادیر مربوط به این شاخصها را از طریق ابزارهایی که در قسمتهای قبل معرفی کردیم، بررسی کنید و همواره در تلاش باشید که تجربه کاربری بهتری را برای مخاطبان وبسایت خود به ارمغان آورید.
چرا بیشتر وبسایت ها نمره FID خوبی ندارند؟
تا این بخش به طور مفصل راجع به اینکه fid چیست و چه عواملی روی آن تأثیرگذار است، صحبت کردیم. حالا دیگر بهخوبی میدانید که اگر یک وبسایت دارای پلاگینهای غیرضروری متعدد، تصاویر با حجم بالا، فونتها، فایلهای CSS و کدهای جاوا اسکریپت غیرضروری باشد و در چنین وضعیتی از راهکارهایی مانند لیزی لود، کش مرورگر، cdn و... استفاده نکند؛ سرعت وبسایت کاهش مییابد و مدتزمان لازم برای لودینگ آن بیشتر میشود. در نتیجه باتوجهبه اینکه شاخص FID مدتزمان برقراری تعامل کاربر با وبسایت را اندازهگیری میکند، مقدار آن همافزایش مییابد که این مسئله نشاندهنده وضعیت نامطلوب سرعت وبسایت است.
جمعبندی
در این مطلب بررسی کردیم که FID چیست و چطور میتوان مقدار آن را کاهش داد؛ بنابراین شما میتوانید با بهبود سرعت وبسایت خود، تأثیر مثبتی بر بهینهسازی مقدار این شاخص داشته باشید. امیدواریم این آموزش هم برایتان مفید بوده باشد و با مطالعه آن به پاسخ سؤالات خود برسید. لطفاً شما عزیزان هم تجربیات و پیشنهادهای خود را دراینخصوص با ما و سایر کاربران جت سئو به اشتراک بگذارید. از اینکه تا پایان همراه ما بودید، صمیمانه سپاسگزاریم.
سلام وقت بخیر. چطور میتونیم تاریخ انتشار مطلب رو ببینیم؟ هرچقدر صفحه رو میبینم تاریخ هارو نمیتونم پیدا کنم!
سلام تاریخ به روزرسانی مقالات اضافه شد.